MORIAK

POSTUP

Očisteného moriaka umyte, osušte a na prsiach mu uvoľnite kožu na naplnenie. Potom ho osoľte zvonka i zvnútra a plňte. Jednu plnku dajte do brušnej dutiny a druhú medzi prsia a uvoľnenú kožu. Koniec kože z krku prehnite a zošite, brušnú dutinu takisto zašite, konce krídel odseknite a krídla zahnite dozadu. Moriaka dajte na pekáč (prsiami nahor) vymastený 90 g rozohriateho masla, podlejte malým množstvom vody a vložte do stredne vyhriatej rúry. Po chvíli teplotu rúry zmiernite, moriaka obráťte prsiami nadol a prsia podložte drievkami, aby sa koža neprichytila na pekáč. Pri dopekaní moriaka znova obráťte prsiami nahor a do šťavy pridajte múku rozotretú s 10 g masla. Počas pečenia moriaka polievajte vlastnou šťavou, podlievajte horúcou vodou a pripečenú šťavu na okrajoch pekáča zoškrabujte do šťavy. l. Plnka: Žemle pokrájajte na kocky a zvlhčite mliekom rozšľahaným so žĺtkami a soľou. Pridajte vyškvarenú slaninu pokrájanú na kocky a rozohriaty tuk. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a zľahka ho zamiešajte do plnky spolu s postrúhaným muškátovým orieškom. Nakoniec pridajte ešte pokrájanú šunku v množstve podľa vlastného uváženia. Il. Plnka: Žemľu pokrájajte na plátky a navlhčite mliekom. Po presiaknutí pridajte zomleté bravčové mäso, údené mäso a pečeň, vajce a mleté čierne korenie, osoľte a dobre vymiešajte.

Vložte svoj text