Fašírky

Potrebujeme:

500 g mletého mäsa - ja si meliem sama doma nie celkom najemno

1 lyžica kremžskeh horčice

1 lyžica kyslej smtoany (nie kopcovitá)

1 surový zemiak alebo 1 uvarenú mrkvu - to zaručí, že fašírky ostanú nesmierne šťavnaté a nikdy sa nevysušia - ale nikdy nedávajte surovú mrkvu

1-2 vajcia (podľa veľkosti)

2 rožky namočené do kyslého mlieka

Soľ, korenie, rasca, majoránka

1 malá cibuľka nakrájaná nadrobúčko

1 strúčiky cesnaku pretlačený

Strúhanka na obaľovanie - domáca ideálne

Pálivá paprička alebo 1-2 strúčiky cesnaku - hodíme do masti na vyprážanie

Postup:

Rožky namočíme do mlieka, potom vymačkáme a pridáme k mäsku, primiešame aj ostatné prísady a hlavne, ak chcete, aby bolo mäsko šťavnaté, vždy pridajte buď jeden nastrúhaný surový zemiak, alebo 1 uvarenú mrkvu (nie surovú). S mletým mäskom to dokáže hotové divy. Ešte aj keď fašírky nestihnete zjesť na obed, budú výborné.

Z hmoty tvaruhejme mokrými rukami fašírky a obalíme v strúhanke.

Náš dedo vždy skôr ako dal do oleja prvé fašírky, krátko v ňom nechal pálivú papričku alebo cesnak - olej to krásne prevonia a keď začne takto rozvoniavať, vyberiem a pridáme fašírky. Dedo niekedy vzal aj čerstvú šalotku zo záhrady, nakrájal na štvrtinku a vyprážal v oleji spolu s fašírkami. Spraví to úplne inú chuť. Fašírky vypražíme ako zvyčajne - z oboch strán dozlatista. Na praženie je najlepšia bravčová masť alebo repkový olej. Ako prílohu odporúčam zemiakovú kašu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor: Michaela Trogárová